Onderdeel van FORTEZZA Groep

  0594 580 000         info@htx.nl

Cybersecurity

als groeimotor

Cybersecurity is een complexe uitdaging voor bedrijven. Met de technologische ontwikkelingen veranderen de dreigingen ook continu. Voorheen werd cybersecurity vooral gezien als een defensieve noodzaak of zelfs een beperking. Door cybersecurity echter te benaderen als een kans voor groei en vooruitgang, openen zich nieuwe perspectieven. In deze blog verkennen we waarom uitstekende cyberbeveiliging een waardevolle investering is voor bedrijven. 

Cybersecurity: veel meer dan alleen verdedigen

HTX wijst steeds op het nut van vooruitdenken in beveiliging. We zeggen vaak: “Cybersecurity lijkt overdreven, tot het moment dat het te weinig is.” Deze uitspraak weerspiegelt hoe er nu vaak naar cybersecurity wordt gekeken, zeker door het MKB. Zij vinden het lastig om te investeren in cybersecurity. Het lijkt op een uitgave zonder duidelijk voordeel. Maar cybersecurity kun je ook zien als een belangrijke, vooruitziende investering. Het beschermt niet alleen, maar bevordert ook groei. We gaan hier dieper op in. 

Digitale vraagstukken?
Bel met Harald Staal
+31 (0) 6 5252 3150

Cybersecurity: Bescherming en groeimogelijkheden

Het is een misvatting dat cybersecurity enkel om verdediging draait. Stel je voor dat het ook dient als een instrument voor bedrijfsversterking en -groei. Hier is een andere manier om ernaar te kijken: 

 • Bouwen aan klantvertrouwen door sterke cybersecurity 
  Klanten kiezen steeds vaker voor bedrijven die hun gegevens serieus beschermen. Een robuust cybersecuritybeleid kan dus het klantvertrouwen en merkloyaliteit versterken. 
   
 • Regelgevende compliance: meer dan alleen regels volgen 

Het naleven van wettelijke voorschriften voorkomt niet alleen boetes, maar toont ook aan dat jouw bedrijf verantwoordelijk en betrouwbaar is. Dit onderscheidt je van concurrenten en bouwt vertrouwen op bij klanten en partners. 

 • Snelle respons op incidenten beperkt schade 
  Een goed voorbereid team kan snel reageren op beveiligingslekken, waardoor schade voor bedrijf en reputatie minimaal blijft. Dit benadrukt het belang van een efficiënt incidentresponsplan. 
   
 • Contractuele verplichtingen en zakelijk vertrouwen 
  In sectoren zoals financiële dienstverlening, gezondheidszorg, overheid en e-commerce is het naleven van cybersecuritynormen cruciaal voor het onderhouden van zakelijke relaties en het opbouwen van vertrouwen. 
   
 • Efficiëntie door geïntegreerde beveiligingsmaatregelen 
  Een goed cybersecuritybeleid kan bedrijfsprocessen efficiënter maken, door slimme integratie van beveiligingsmaatregelen die de bedrijfssnelheid verhogen en de effectiviteit verbeteren. 
   
 • Lagere kosten, hogere productiviteit 
  Investeringen in cybersecurity kunnen leiden tot lagere verzekeringspremies en minder downtime, wat resulteert in continue productiviteit en operationele efficiëntie. 

Casestudy: Cyberaanval op een MKB-bedrijf

Een voorval dat zowel de gevaren van een cyberaanval als het nut van effectieve beveiliging laat zien, betreft een direct-mail printservice in Engeland. Deze MKB-onderneming, cliënt van IT-consultant David Macias, verloor plotseling toegang tot zijn server. Macias ontdekte dat een indringer de firewall had gepenetreerd, waardoor de server, vijf van de vijftien werkstations en de lokale back-up werden gecodeerd.  

Ondanks dat de verdediging faalde, beschikte Macias over een complete cloudgebaseerde back-up van het netwerk. Hierdoor werd de bedrijfsonderbreking beperkt. De herstelwerkzaamheden waren echter kostbaar en langdurig. Macias moest de harde schijf handmatig formatteren, de server volledig herbouwen en alle netwerkapparaten herinstalleren. Dit nam ongeveer anderhalve week en $15.000 in beslag. Zonder een adequaat disaster recovery plan zou de schade veel groter zijn geweest, zowel in tijd als geld. 

Deze situatie toont de mogelijke gevolgen van een cyberaanval voor het MKB en het belang van proactieve beveiliging en disaster recovery planning. Het adagium van HTX, ‘voorkomen is beter dan genezen’, benadrukt het belang van cybersecurity als een geïntegreerd proces waarbij IT-experts en management nauw samenwerken, elk met hun eigen expertise en perspectief. 

Investeer in cybersecurity voor groei en succes

Investeren in cybersecurity gaat niet alleen over het vermijden van risico’s, maar ook over het benutten van kansen. Door cyberbeveiliging te integreren in je bedrijfsstrategie, ontgrendel je nieuwe mogelijkheden voor groei en succes. HTX staat klaar om je hierbij te ondersteunen.